Israk Mikraj Dan Pengajaran

♠ Dihantar oleh Abdul Hafiz dalam , at 6/17/2012 12:47:00 PM


Bismillahirrahmanirrahim, segala puji bagi Allah, Tuhan kita sekalian alam. Yang mencipta seluruh alam semesta. Tiada Tuhan selain diri-Nya. Selawat serta salam buat Rasulullah yang dijunjung dan mulia Nabi Muhammad S.A.W. keluarga serta sahabat dan pengikut yang berterusan menuruti baginda sehingga ke hari kiamat.

Wahai hamba Allah sekalian,

Setiap tahun tanggal 27 rejab umat Islam seluruh dunia akan menyambut hari yang penuh bermakna, Israk dan Mikraj.  Israk dan Mikraj berlaku pada 27 Rejab, setahun sebelum Hijrah Rasulullah SAW dari Mekkah ke Madinah.

Apabila kita fikirkan, Israk dan Mikraj berlaku dengan kisah perjalanan Rasulullah bersama malaikat Jibril dan Mikail yang dibahagikan kepada dua bahagian:

  1. Israk yakni perjalanan Nabi SAW menaiki binatang Buraq dari Masjidil Haram di Mekah ke Masjidil Aqsa, di Baitulmaqdis, Palestin.
  2. Mikraj ialah perjalanan dari Masjidil Aqsa ke Sidratil Muntaha di langit yang ketujuh.
Wahai hamba Allah sekalian,

Kesimpulannya, Peristiwa Israk dan Mikraj bukan hanya sekadar sebuah kisah sejarah yang diceritakan kembali setiap kali 27 Rejab menjelang. Adalah lebih penting untuk kita menghayati pengajaran di sebalik peristiwa tersebut bagi meneladani perkara yang baik dan menjauhi perkara yang tidak baik. Peristiwa Israk dan Mikraj yang memperlihatkan pelbagai kejadian aneh yang penuh pengajaran seharusnya memberi keinsafan kepada kita agar sentiasa mengingati Allah S.W.T dan takut kepada kekuasaan-Nya.

Seandainya peristiwa dalam Israk dan Mikraj ini dipelajari dan dihayati benar-benar kemungkinan manusia mampu mengelakkan dirinya daripada melakukan berbagai-bagai kejahatan. Kejadian Israk dan Mikraj juga adalah untuk menguji umat Islam (apakah percaya atau tidak dengan peristiwa tersebut). Orang-orang kafir di zaman Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam langsung tidak mempercayai, malahan memperolok-olokkan Nabi sebaik-baik Nabi bercerita kepada mereka.

Peristiwa Israk dan Mikraj itu merupakan ujian dan mukjizat yang membuktikan kudrat atau kekuasaan Allah Subhanahu Wataala. Allah Subhanahu Wataala telah menunjukkan bukti-bukti kekuasaan dan kebesaran-Nya kepada Baginda Sallallahu Alaihi Wasallam.

Dengan kita mendengar dan menghayati kisah dan cerita yang berlaku di dalam peristiwa Israk dan Mikraj kita perlu ambil ikhtibar dan yakin bahawa bumi Baitulmaqdis Palestin yang menjadi tempat bermulanya Mikraj Nabi SAW adalah bumi penuh berkah dan terdapat Masjidil Aqsa (kiblat pertama umat Islam)

Baitulmaqdis dan Masjidil Aqsa adalah harta umat Islam yang telah dirampas oleh Zionis Yahudi laknatullah. Umat Islam perlu berusaha, berkorban dan berdoa semoga tempat suci umat Islam ini dapat dipulangkan kembali kepada pangkuan umat Islam. Peristiwa Israk dan Mikraj akan lebih bermakna apabila umat Islam seluruhnya dapat membantu saudara-saudara kita di Palestin dan dapat memulihkan dan menguasai Baitulmaqdis dan menghalau Yahudi laknatullah daripada menguasai dan membunuh saudara-saudara kita di Palestin.

4 orang cantik dan hensem respons:

great info :)
kalau kat sekolah , selalu ade ceramah .
nie dah habis sekolah , kena lah cari ilmu sendiri :) semoga peristiwa israk mikraj memberi kesedaran untuk semua . insyaAllah :)

www.munviolettaxious.com

Amin. Dh habis sekolah nie pun kne gak cari ilmu. tambah2 lg pengalaman yang ada.

info yang berguna.mcm2 info tentang israk dan mikraj

Alhamdulillah. Apa yang baik, kita sebarkan. :)

Post a Comment

Terima Kasih Atas Budi Anda Semua.
Kalau Nak Komen,
Komenlah lagi tanpa rasa segan-silu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...